Навигация
  .:: Начало
  .:: Резюме
  .:: Модули
  .:: Речник
  .:: Други
   материали
  .:: Пилотни
      ферми
  .:: За нас
  .:: English


 Заглавие

  Пилотни ферми

Ферма за свободно отглеждане на кокошки
Bank farm, Doug Wanstall

      Ферма с размери от порядъка на 600 ха винаги се е считала за смесена производствена единица със стадо крави до края на 60-те години. През последните 15-ина години, обаче, бизнесът се промени драматично, особено от значителния ефект в резултат на строежа на М20 и още по-скоро с железопътната линия до Франция.

      Свободното отглеждане на кокошки носачки беше въведено в края на 1998 г., а Венстал също се включват на базата на договорни отношения да се занимават с осигуряването на кокошки-носачки за своите съседи. Фермата има също стадо овце за вълна и агнене, както и полски култури.

      Свободното отглеждане, т. нар. “Free range” е това, пти което кокошките не се държат през цялото време в кафези (кафезни кокошки), но им се дава свобода навън, където свободно си търсят храна и са на слънце. Те се хранят както вътре, така и навън, а чистотата е определено приоритет. Пазарът в ЕС е за яйца снесени от свободно отглеждани кокошки (които често са с различен цвят и дори имат друг вкус), или даже за органични яйца. Пазарът на органична продукция все оше е твърде малък и изисква определна парична премия.

      Дъглас внимателно е преценил пазара на яйца във Великобритания и е забелязал лошата репутация, която имат кокошките, отглеждани в клетки (кафези), с тяхното масово производство с малки разходи и ниски цени, сериозна загриженост за грубото отношение към животните и увеличаване броя им, както и загриженост за човешкото здраве. Той решава, че свободното отглеждане е това, което трябва да приеме и че то съвпада с неговите идеи и е в онисон с останалата система на неговата ферма със значителни финансови приходи. Сега той има една отлична птицеферма с над 12,000 птици, а също се занимава и с отглеждането на птиците на своите съседи. Той продава основно яйца от клас А, всяко едно с етикет с код отбелязващ до коя дата е годно, името на фермата и метода на производство – свободно отглеждане. Яйцата от клас А са с добри размери, високо качество и никога не се мият- тя нямат нужда от това, а това би причинило различни гъбни или бактериални инфекции!